Připravíme si dva hrnce, do jednoho dáme maso, srdce, jazyk, kořenovou zeleninu, vodu, koření, osolíme a vaříme do měkka /maso by nemělo být úplně měkké, tlačenka se ještě bude vařit/. Do druhého hrnce dáme kůže a nožičky a vaříme do měkka.
Když je maso měkké, dáme jej vychladnout, obereme maso z hlavy, nakrájíme vše na kostky, obrané maso z nožiček přidáme k masu, kůže pomeleme a vytvoříme směs, kterou vychutíme solí, pepřem, novým kořením, zázvorem a utřeným česnekem.
Zředíme dle potřeby netučným vývarem a plníme do tlačenkových sáčků. Pak vaříme v polévce 60-80 minut pod bodem varu. Občas jí otočíme.
Pak tlačenku omyjeme ve studené vodě a necháme stydnout. Průběžně ji otáčíme. Podáváme s chlebem.