Maso si nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme, zeleninu nakrájíme na větší kousky stejně jako slaninu, cibuli nasekáme na drobno.
V hrnci se silným dnem rozpálíme sádlo, přidáme slaninu, kterou vyškvaříme, pak zeleninu, cukr, ocet, po chvíli cibuli. Vše restujeme do zlatova.
Pak vložíme maso, zarestujeme, dáme protlak a po chvíli červené víno, vývar a koření. Zvolna dusíme do měkka. Na závěr zahustíme perníkem.
Do prosáté mouky nadrobíme droždí, přidáme cukr, zalijeme trochou vlažného mléka. Když vzejde kvásek, přidáme ostatní suroviny(mléko, vejce, sůl), nakonec pokrájené žemle a posekanou cibulovou nať.
Prohněteme, necháme vykynout a pak tvoříme kulaté knedlíky o průměru asi deset centimetrů.
Necháme odpočinout a pak zavařujeme ve osolené vroucí vodě 10-12 minut.