Uzené hřiby.
Uzené hřiby.
Je to poměrně zdlouhavé. Použijí se TVRDÉ houby, holubinky, hřiby, ryzce- ne BAHNO. Nechají se den na suchém chladném místě-ztratí část vody. Pak se opečou bez soli na troše tuku. Jakmile osolíte, špatně. Když to ztratí 50% objemu, dám to na stranu, osolím a ubrouskem beru vodu. Pak zvolna dosouším v troubě. Takto připravené udím na 50-55 stupňů dvě hodiny bukovou štěpkou. Jakmile to budu mít mokré v udírně, budou nakyslé, když budou přesušené bude to jen takový chips. Mně se to povedlo asi napotřetí.Základem je zbavit se vody, která je při uzení nežádoucí. Pak to naložím do oleje, který jsem zahříval s bylinkami no apak to dvakrát zavařuji. Někdo suší ryzce na sítu,někdo je ovařuje, mně to ovařené nechutná. Výsledek stojí za to. Jo, ještě důležitá věc. Některé houby jsou za syrova jedovaté, takže se nehodí třeba masák nebo hřib kovář,protože není v silách dvacet minut vařit a mít kýžený výsledek. Jak jsem psal, holubinky, ryzce, hřib