Maso si nakrájíme na větší kusy, osolíme jej a opepříme. Na sádle vysmažíme do tmava cibuli, přidáme maso, rajský protlak a zarestujeme.
Přidáme koření, dvě třetiny nakrájených kapií podlijeme trochu vývarem, necháme vydusit do tuku, znovu podlijeme a dusíme do měkka. Když je maso měkké, vyjmeme jej a omáčku rozmixujeme.
Do guláše vrátíme maso, přidáme hrášek a zbylou kapii. Provaříme a podáváme s knedlíkem.
Do mísy prosejeme mouku, vytvoříme v ní důlek, do něhož rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru, trochu mléka a necháme v teple vzejít kvásek.
Pak přidáme ostatní ingredience, které by měly mít pokojovou teplotu, osolíme a vypracujeme nepříliš tuhé těsto, které zahustíme nakrájenou žemlí.
Přidáme posekané škvarky, řádně prohněteme a po vykynutí vytvoříme dva knedlíky, které zavařujeme v osolené vodě 25 minut ( po polovině varu otočíme).
Po vyjmutí krájíme nití na plátky.