Registrovat Přihlásit

  • Domů
  • Náhodné
  • Kategorie
  • Profil
  • Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Search in posts
    Search in pages
    recipe
  • Registrovat
  • Přihlásit

Domácí pečivo


Suroviny

  • 0,5 kostky droždí (nebo dvě lžičky sušeného)
  • 1 lžička cukru krupice
  • 300 ml polotučného mléka
  • 1 lžička soli
  • 500 g hladké mouky
  • 1 celé vejce
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce oleje (rozpuštěného másla)
  • Na posypání (dle chuti)
  • sezamové semínko
  • mák
  • kmín
  • paprika nebo hrubá mořská sůl

Postup

  • 1

    Připravte si kvásek z asi 50 mililitrů ohřátého (vlažného) mléka, rozdrobeného droždí, špetky soli a lžíce cukru. Zakryjte utěrkou a na teplém místě nechte půl hodiny odpočinout.

  • 2

    Do větší mísy vsypte mouku, osolte, pak vlijte připravený kvásek, olej, žloutek, zbylé mléko a pořádně propracujte..
    Nechte řádně nakynout. Kynutí lze urychlit v mírně zahřáté troubě. Je možné si těsto připravit už večer, zabalit ho do potravinářské fólie a uložit na noc do chladničky. Ráno pokračujte, jen nezapomeňte těsto znovu pořádné prohníst. Ať už jste zvolili přípravu naráz nebo jste bochánek právě vytáhli z ledničky, pokračujte tím, že ho lehce zaprášíte hladkou moukou a necháte asi půl hodinku vykynout. Kynutí opět můžete urychlit tím, že si zahřejete troubu na 100 °C, pak těsto vykyne za pět minut. Když těsto vzejde, přemístěte ho na pomoučněnou pracovní desku.

  • 3

    Pokud chcete tvořit housky, těsto si rozdělte zhruba na 10 až 12 dílů, každý rozkrojte ještě na další tři menší dílky. Vyválejte z nich delší prameny a spleťte jako copánek.

  • 4

    Jestli chcete vyrobit rohlíky, válečkem rozválejte z každé třetiny těsta placku. Tu nožem rozkrájejte (jako dort) na čtyři díly, čímž vzniknout trojúhelníky, které postupně zarolujte. Začněte od nejširší strany, přejděte až k cípku ve středu. Pokud rohlíky zatočíte, rázem z nich máte podkovičky.

  • 5

    Na posypku můžete použít podle chuti hrubozrnnou mořskou sůl, kmín, sezamové semínko, sladkou papriku nebo provensálské koření, které pečivo krásně ovoní. Housky před pečením potřete rozkvedlaným vajíčkem.

  • 6

    Pečivo přesuňte na plech vyložený pečicím papírem, potřete ho rozšlehaným vejcem, posypte a nechte ještě pár minut odpočívat. Ještě lehce vyběhne. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C na přibližně 20 minut.

pečivopříloha
  • author Tomáš Mika
  • Hotovo za: 3 hod
  • Počet porcí: 4

Copyright © 2022 Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno