Registrovat Přihlásit

  • Domů
  • Náhodné
  • Kategorie
  • Profil
  • Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Search in posts
    Search in pages
    recipe
  • Registrovat
  • Přihlásit

Zelňačka


Suroviny

  • 500 g kysaného zelí
  • 1000 g uzených kostí nebo žeber
  • 3 větší brambory
  • 2 lžíce hladké mouky
  • kelímek kysané smetany
  • kelímek 30% smetany ke šlehání
  • 6 vajec
  • sůl
  • čerstvě drcený pepř
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • ocet
  • cukr na dochucení

Postup

  • 1

    Kosti spolu s kořením uvaříme doměkka. Vývar přecedíme, přidáme zelí, které podle potřeby překrájíme. Zvlášť si uvaříme v osolené vodě na kostky nakrájené brambory.

  • 2

    Zelí vaříme cca 10 minut, pak přidáme zátřepku, kterou si připravíme jednoduše tak, že mouku rozkvrdláme v trošce vody. Jíšku nalijeme k zelí a na mírném plameni vaříme dalších 10 minut. Přidáme uvařené brambory, obrané a nakrájené maso (pokud ho nesníme).

  • 3

    Přidáme smetany a dochutíme solí, pepřem, event. octem a špetkou cukru. Úplně za závěr do polévky rozklepneme vejce a necháme bez míchání 3 minuty na mírném plameni provařit. Pokud je uzeného vývaru málo, přidáme vroucí vodu.

pečivopolévkazelí
  • author Naďa Indruchová

Copyright © 2022 Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno