Očištěnou zeleninu překrájíme na tvary, které se nám líbí, brokolici rozebereme na růžičky. Vložíme do vroucí osolené vody a uvaříme na skus cca 7 minut. Zeleninu scedíme /vývar uchováme pro další použití/ a prudce zchladíme ledovou vodou, abychom zachovali hezkou svěží barvu.
Na másle zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli a vmícháme mouku. Naředíme cca 500 ml zeleninového vývaru, dochutíme solí, bílým pepřem, citronovou šťávou a cukrem a na mírném ohni necháme 15 minut probublávat. Nakonec zjemníme smetanou a přidáme uvařenou zeleninu.
Jáhly propláchneme vroucí vodou a v sítku necháme okapat. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Přisypeme jáhly, zalijeme 500 ml vody a přidáme gelový bujon. Na velmi mírném ohni vaříme doměkka.
Do chladné jáhlové kaše přidáme vece, muškátový oříšek, petrželovou nať, případně dosolíme. Z této hmoty tvoříme v navlhčených dlaních šištičky, které pak smažíme na rozpáleném tuku ze všech stran dozlatova. Hrozně to prská, příště budu dělat ve fritéze.