Plec vcelku si nasolíme, opepříme a potřeme lisovaným česnekem. Pak do masa uděláme čtyři zářezy, do nichž vložíme silnější plátky šabatecké slaniny. Vše zadrezírujeme a opečeme ze všech stran zprudka na sádle.
Přemístíme maso do pekáčku, přidáme cibuli, zbytek slaniny, nové koření, bobkový list, celý pepř, podlijeme vývarem a dusíme do měkka.
Když je maso měkké, šťávu zredukujeme, zaprášíme hladkou moukou a provaříme (před dokončením přidáme ještě stroužek prolisovaného česneku a dochutíme solí a pepřem).
Den předem uvařené brambory ve slupce si oloupeme, prolisujeme, přidáme mouku, krupici vejce a sůl, propracujeme a vytvoříme dvě šišky knedlíků, které zavařujeme ve vroucí osolené vodě, kam jsme přidali lžíci octa, dvacet minut.
Na sádle zpěníme cibuli, přidáme povolený protlak, podlijeme trochu vodou a deset minut dusíme.
Osolíme, dochutíme česnekem a pepřem a na závěr rozklepneme dvě vejce. Zmírníme var a zjemníme smetanou.