Rybu osolíme, opepříme a pokapeme citronem. V hrnci rozpustíme máslo a přidáme nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět. Pak přidáme trochu cukru, meruňkovou zavařeninu, podlijeme vývarem a necháme deset minut zredukovat, pak přidáme meruňky, které jsme si namočili do rumu nebo jiného destilátu, spařené loupané mandle a necháme provařit s hřebíčkem a s kořením.
Pak vložíme kapra, kterého provaříme 15 minut, vyjmeme, stáhneme kůži a vrátíme do omáčky.
Nakonec přidáme sultánky a dle chuti dosolíme
Do mísy prosejeme hladkou mouku, vytvoříme důlek, přidáme vejce, mléko a trochu oleje. Vytvoříme nepříliš tuhé těsto, které necháme odpočinout a pak zavařujeme nočky do osolené vody pomocí děrovaného síta na halušky.
Špecle jsou vařené, když vyplavou na povrch.