Do mísy prosijeme mouku, osolíme, přidáme strouhanou citronovou kůru a cukr. Do malé misky rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru (odebereme z původního množství), zalijeme 3 lžícemi vlažného mléka (opět odebereme z původního množství).
Do mouky uděláme důlek, vlijeme vzešlý kvásek, přidáme změklé máslo ( Heru ), žloutky, zalejeme mlékem, přidáme rum, ve kterém se macerovaly rozinky, vypracujeme TUHÉ těsto a necháme kynout. Během kynutí přidáme v rumu namočené rozinky. Těsto kyne asi hodinu.
Poté ještě jednou propracujeme a znovu necháme půl hodiny kynout. Rozdělíme na dva díly a z každého vypracujeme bochánek, dáme na plech s pečícím papírem. Pod utěrkou necháme opět půl hodiny kynout. Středem bochánku nastřihneme křížek, pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandličkama. Troubu si předehřejeme na 150 °C- horkovzduch a zvolna pečeme 30-40 min.
Kdo vlastní pekárnu, usnadní si práci (jako já) a těsto zadělá v pekárně… v mléku rozkvedláme žloutky, ohřejeme tuk, dáme do pekárny, přidáme prosátou moku s cukrem a citronovou kůrou, doprostřed rozdrobíme droždí, do rohu pekárny dáme sůl a po pípnutí (program těsto) přidáme rozinky.
Necháme proběhnout celý program, potom těsto přemístíme na vál, propracujeme a dál postupujeme stejně, jak psáno výše. Pokud děláme v pečce, dáme cca 200 ml mléka nebo přidáme trochu mouky. Těsto se nesmí lepit, musí být tuhé.. když do něho zaboříme prstík, musí pružit, ale ne lepit.