Registrovat Přihlásit

  • Domů
  • Náhodné
  • Kategorie
  • Profil
  • Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Search in posts
    Search in pages
    recipe
  • Registrovat
  • Přihlásit

Vdolky


Suroviny

  • Na těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 30 g Hera máslová
  • 250 - 270 ml mléka
  • 30 g moučkového cukru
  • 3 žloutky
  • 3 lžíce rumu
  • 1 lžička soli
  • 30g droždí
  • Na dozdobení
  • 250 g tučného tvarohu
  • 2 vrchovaté lžíce moučkového cukru
  • kelímek 33% smetany ke šlehání
  • švestková povidla /nebo oblíbenou marmeládu/
  • A ještě:
  • cca 600 ml kvalitního oleje na smažení
  • hladká mouka na vál

Postup

  • 1

    Do hrníčku rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a dvě lžičky vlahého mléka. Umícháme kašičku a necháme vzejít kvásek /15 minut/. Cukr a heru vymícháme a po jednom přidáme žloutky. Šleháme do husté pěny. Pak přidáme vlažné mléko a rum. Mouku prosejeme přes jemné sítko, přidáme sůl, žloutkovou pěnu a vzešlý kvásek.

  • 2

    V robotu, ručně nebo v pečce vymícháme hladké pružné a nelepivé těsto. Na teplém místě necháme hodinu kynout. Během kynutí alespoň jednou prohněteme.

  • 3

    Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme na 1 cm vysokou placku. Tvořítkem nebo sklenicí vykrajujeme kolečka. Do každého kolečka vyhloubíme prstem nebo dnem malé skleničky důlek.

  • 4

    V rendlíku rozpálíme olej a vkládáme vdolky důlkem dolů. Oleje musí být tolik, aby v něm vdolky plavaly. Na středně velkém plameni smažíme z obou stran dozlatova. Upozorňuji, že během smažení zvětší vdolky svůj objem, nedávejte jich tam tedy moc. Usmažené vdolky odkládáme na papírové utěrky, abychom se zbavili přebytečného tuku.

  • 5

    Tvaroh smícháme s cukrem. Množství cukru si každý uzpůsobí dle své chuti. Šlehačku vyšleháme dotuha a pak opatrně smícháme s tvarohem. Doprostřed vdolků dáme kopeček povidel a cukrářským sáčkem uděláme po obvodu vdolků tvarohovou „hradbu“ .

pečivosladkésmaženéšvestky
  • author Naďa Indruchová

Copyright © 2022 Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno