Registrovat Přihlásit

  • Domů
  • Náhodné
  • Kategorie
  • Profil
  • Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Search in posts
    Search in pages
    recipe
  • Registrovat
  • Přihlásit

Valašské frgály


Suroviny

  • Kvásek
  • 1/2 l mléka
  • 100 g droždí
  • 1 lžíce cukru
  • Těsto
  • 750 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 6 žloutků
  • 2 vejce
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžička soli
  • Hera 1 ks olej 1 dcl
  • Posypka
  • 150 g polohrubé mouky
  • 150 g hladké mouky 150 g cukru moučka
  • 300 g rozpuštěného másla
  • Tvarohová nádivka
  • 2 plnotučné tvarohy
  • 100 g rozpuštěného másla
  • sníh z 1 bílku
  • hrozinek hrst
  • 1 lžíce hnědého rumu
  • hrušková povidla (hrušky)
  • švestková povidla
  • hrst jíšky
  • hrst polohrubé mouky
  • mletý badyán
  • skořice
  • mletý hřebíček

Postup

  • 1

    Připravíme kvásek a smícháme ho s ingrediencemi na těsto. Těsto propracovat dohladka a nechat vykynout. Minimálně jej ještě jednou promísíme a necháme znovu vykynout. Mezitím připravíme nádivky, posypku a plechy. Babička má kulaté plechy (cca průměr 30 cm), které tence vymaže sádlem, protože těsto je dost tučné. Já si pořídila plechy na pizzu (také o průměru 30 cm), plechy mají děrované dno, které překrývám pečícím papírem.

  • 2

    Kynuté těsto rozdělíme na bochánky (cca 220 g), které opět necháme vykynout. Bochánky přendáme na plech a rozválíme malým jednoručním válečkem (rozťapkáme) od středu až po kraje plechu na tenko. Kraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem a na těsto rozetřeme nádivku (necháme asi 1/2 cm okraje). Nakonec posypeme posýpkou a dáme opět trochu kynout.

  • 3

    Troubu rozehřejeme na 200-250 °C a jednotlivé plechy s frgálama pečeme každý tak 6 minut, až jsou okraje dozlatova. Po vytažení frgála z trouby ještě potřeme lehce okraje sádlem. Po vychladnutí (nejlépe až večer) zalijeme koláče rozpuštěným máslem, ve kterém je rum a přidat trochu tresti a trochu vanilkového cukru (máslem nešetřit).

  • 4

    Hrušková nádivka: sušené hrušky namočit, povařit a nakonec jemně pomlít. Vývar z hrušek nevylijeme, později jej smícháme s pomletými hruškami. Nachystáme trochu jíšky: polohrubá mouka a olej (stačí jen mouku rozpustit v oleji, nesmažíme do růžova). Jíšku s vývarem vmícháme do mletých hrušek a vznikne pyré, které promícháme se švestkovými povidly (v poměru 2/3 : 1/3). Švestková povidla se přidávají hlavně kvůli tmavší barvě. Pokud jsou povidla tuhá, rozvaříme je předtím v kastrůlku, aby se to dobře spojilo. Nakonec do směsi přidáme dle chuti badyán, skořici a hřebíček (vše mleté – největší část koření tvoří badyán).

  • 5

    Pokud máte pouze čerstvé hrušky, udělejte si z nich povidla takto: doporučuji den předem hrušky odjadřincovat, neloupat, povařit do měkka. Poté hrušky scedíme, rozmixujeme a předáme na pekáč do trouby (cca 150 °C) vařím 3-4 hodiny. Po vystydnutí připravujeme nádivku podle výše uvedeného návodu (přidáme jíšku… atd.).

koláčmoučníksladkétvaroh
  • author Naďa Indruchová

Copyright © 2022 Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno