Registrovat Přihlásit

  • Domů
  • Náhodné
  • Kategorie
  • Profil
  • Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Search in posts
    Search in pages
    recipe
  • Registrovat
  • Přihlásit

Tymiánová králičí stehna na kořeněné zelenině se smetanovou omáčkou


Suroviny

  • Tymiánová stehna
  • 2 králičí stehna (nejlépe z domácího chovu)
  • 1 lžíce oleje
  • sůl, čerstvě drcený pepř
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 3 větvičky čerstvého tymiánu
  • 2 kuličky jalovce
  • 50 g uzeného špeku
  • Na omáčku budeme potřebovat
  • 1 cibuli
  • 2 mrkve
  • 50 g petržele
  • 50 g celeru
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíci másla
  • pyramidový sáček Svíčková (Vitana)
  • sůl
  • cukr dle chuti
  • citronovou šťávu
  • 1 lžíci strouhaného perníku
  • 200 ml červeného vína
  • 1 lžičku plnotučné hořčice
  • 250 ml 33% šlehačkové smetany
  • vodu na podlévání

Postup

  • 1

    Špek si nakrájíme na hranolky a těmi stehna prošpikujeme. Maso osolíme, opepříme a posypeme sušeným tymiánem. Zakápneme olejem a dáme do uzavíratelné nádoby. Přidáme jalovčinky a tymiánové větvičky. Necháme přes noc v lednici.

  • 2

    V kastrolu si rozpálíme sádlo, přidáme na kostičky pokrájenou cibuli a kořenovou zeleninu. Osolíme, přidáme 2 lžíce cukru a necháme lehce zkaramelizovat. Přidáme hořčici a citronovou šťávu. Ještě chvilku restujeme a přilejeme víno. Necháme odpařit.

  • 3

    Na zeleninu položíme králičí běháky, sáček s kořením, podlijeme cca 300 ml vody a přiklopíme. Pečeme v troubě na 200 °C cca 90 minut. Poté odklopíme a necháme dojít na barvu. Vodu v průběhu pečení podle potřeby přiléváme. Přidáme máslo a vypneme troubu.

  • 4

    Maso vyjmeme a udržujeme v teple. Vylovíme koření a bylinky. Zeleninu promixujeme, přidáme šlehačku a dochutíme strouhaným perníkem, solí, cukrem a citronovou šťávou dle vlastní chuti. Pak omáčku propasírujeme přes jemné sítko. Maso vykostíme a nakrájíme. Podáváme s knedlíkem.

Houskové knedlíky

houskové knedlíkyknedlíkykráličí masomrkevomáčka
  • author Naďa Indruchová

Copyright © 2022 Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno