Registrovat Přihlásit

  • Domů
  • Náhodné
  • Kategorie
  • Profil
  • Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Search in posts
    Search in pages
    recipe
  • Registrovat
  • Přihlásit

Švestík


Suroviny

  • Na korpus
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku
  • 75 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru (ne vanilínového)
  • 125 másla
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • Na náplň
  • 250 ml mléka
  • sáček vanilkového pudinku Dr. Oetker nebo Zlatý klas (ten je lepší)
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 ml smetany ke šlehání 40%, ale stačí i 31%
  • 3 vejce
  • cca 400 g vypeckovaných zralých a pevných švestek

Postup

  • 1
    Mouku smícháme s kypřícím práškem a cukrem, přidáme ostatní suroviny a v robotu nebo ručně vymícháme hladké, nelepivé těsto.

  • 2

    Vložíme do mikrotenového sáčku a dáme do lednice. Těsto bude odpočívat, my nee. My si připravíme náplň… Omyté a vypeckovavé švestky překrájíme na čtvrtiny. Jakože půlky ještě napůl.

  • 3


    Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý krém. Ve smetaně rozšleháme vejce a směs promícháme s teplým pudinkem. Již nevaříme.
    Koláčovou formu lehce vymažeme máslem a rozválené a odpočaté těsto vyložíme do ní.

  • 4

    Zvedneme okraje, sobě sebevědomí. Když nám to nejde válečkem, těsto jednoduše rozťapkáme prstíky.. jde to dobře. Na těsto vlijeme částečně vychladlý krém a na povrch klademe švestíky.

  • 5

    Pečeme zvolna cca 45 až 50 minut při teplotě 150 °C.
koláčmoučníksladkéšvestky
  • author Naďa Indruchová

Copyright © 2022 Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno