Registrovat Přihlásit

  • Domů
  • Náhodné
  • Kategorie
  • Profil
  • Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Search in posts
    Search in pages
    recipe
  • Registrovat
  • Přihlásit

Sváteční husí rolka


Suroviny

  • 1 husa (cca 3 kila)
  • drůbeží vývar
  • sůl, kmín
  • Nádivka s kaštany
  • 300 gramů mletého masa
  • 20 jedlých kaštanů
  • 1 cibule
  • 100 gramů anglické slaniny
  • 2 žemle
  • 1 vejce
  • smetana na šlehání dle potřeby
  • muškátový květ
  • sůl, pepř
  • plocholistá petržel
  • Nádivka s ořechy
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • 1 hrst kešu ořechů
  • 1 hrst sušených višní
  • 1 hrst hrozinek
  • 1 hrst strouhanky
  • 1 vejce
  • 100 ml rumu
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce másla
  • Bramborové knedlíky
  • 400 gramů brambor uvařených den předem ve slupce
  • 100 gramů dětské krupičky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce octa
  • sůl
  • Knedlíky chlupaté
  • 200 gramů brambor uvařených ve slupce
  • 200 gramů brambor syrových
  • 2 polévkové lžíce solamylu
  • 2 polévkové lžíce hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 žemle
  • sůl
  • Zelí
  • 1 kg červeného zelí (hlávkové)
  • 500 gramů zelí kysaného
  • 2 cibule
  • 50 gramů anglické slaniny
  • 2 lžíce sádla
  • 2 brambory
  • sůl
  • cukr
  • ocet
  • kmín dle potřeby

Postup

  • 1

    Husu si vykostíme, osolíme, a přes folii naklepeme. Kosti použijeme na vývar. který si připravíme tak, že je dáme vařit s kořenovou zeleninou a divokým kořením. Vzniknou nám čtyři plátky, které si přes folii naklepeme.

  • 2

    Vprostřed plátku, na němž je nanesena masovo-kaštanová nádivka, vytvoříme brázdu, do níž naneseme nádivku číslo dvě. Pak smotáním vytvoříme závitek. Pečlivě zadrezírujeme provázkem. Kůže bude navrchu.

  • 3

    Závitky pečme přikryté zvolna na 180 stupňů do měkka.Přebytečný tuk sebereme. Když je maso měkké, odkryjeme a dopékáme na „barvu“.

  • 4

    Šťávu z rolek přecedíme, přidáme vývar /odškrabáváme ze stran pekáče přípek/ zredukujeme, dochutíme a přidáme oříšek másla na zjemnění.

  • Nádivka masová s kaštany
  • 1

    Maso smícháme s vejcem, nemočenou žemlí, kořením, pak přidáme oloupané kaštany, které jsme nařízli do kříže a pekli 20 minut v troubě (loupou se teplé, aby slupka kladla co nejmenší odpor). Nakonec vmícháme petrželku. Tuto směs naneseme na každý závitek.

  • Nádivka s ořechy višněmi a hrozinkami
  • 1

    Smícháme rum s medem a naložíme do něj na 24 hodin rozinky a višně. Přidáme do mísy, k tomu strouhanku, část výluhu z hrozinek, žloutek ušlehaný s máslem a nakonec jemně vmícháme sníh z bílku.

  • Knedlík bramborový
  • 1

    Brambory prolisujeme, přidáme sůl, vejce, krupičku a vytvoříme rychle těsto, z něhož vytvoříme dva menší válečky, které vaříme 20 minut v osolené vodě, do níž jsme přidali lžíci octa. Krájíme na plátky

  • Knedlíky chlupaté
  • 1

    Vařené brambory prolisujeme, syrové nastrouháme a vymačkáme přebytečnou vodu. Vše smícháme, přidáme vejce, sůl, solamyl, hrubou mouku a nakrájenou žemli. Zavařujeme do osolené vroucí vody na deset minut. Pak propíchneme vidličkou, aby se nesrazily.

  • Zelí červené
  • 1

    Na sádle zpěníme cibuli, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Pak přidáme zelí, kmín, odsolíme, podlijeme vodou a dusíme do měkka. Na závěr zahustíme nastrouhanou syrovou bramborou a dle potřeby dochutíme cukrem a octem.

  • Zelí bílé kysané
  • 1

    Necháme si rozškvařit slaninu, přidáme cibuli, propláchnuté kysané zelí, kmín, pak podlijeme, dusíme do měkka, zahustíme strouhanou bramborou a dochutíme dle potřeby octem, cukrem a solí.

alkoholbramborové knedlíkybramboryořechyroládauzeninyzelí
  • author Tomáš Mika
  • Hotovo za: 4 hod
  • Počet porcí: 4

Copyright © 2022 Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno