Registrovat Přihlásit

  • Domů
  • Náhodné
  • Kategorie
  • Profil
  • Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Search in posts
    Search in pages
    recipe
  • Registrovat
  • Přihlásit

Štola z Vysočiny


Suroviny

  • 300 g výběrové polohrubé mouky
  • 100 g mouky Zlatka
  • 1 kypřicí prášek (nejlépe Dr.Oetker)
  • 180 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový nebo vanilínový cukr
  • 1 tvaroh měkký ve staniolu (může být i vanička)
  • 150 g másla
  • 50 g Hery nebo Zlatá Haná
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • rum dle chuti
  • hrozinky
  • brusinky
  • nasekané ořechy
  • mandle
  • kandované ovoce

Postup

  • 1

    Ušleháme celá vejce s oběma cukry, přidáme povolený tuk, rum…Opět chvíli třeme, přidáme mouky, ve kterých jsme promíchali prášek do pečiva, dále hrozinky, ořechy a na kousky pokrájené kandované ovoce. Vše důkladně promícháme a až nakonec zapracujeme do těsta tvaroh.

  • 2

    Pečeme ve vánočkové formě, kterou vymažeme sádlem a vysypeme kokosem. Těsto pěkně urovnáme ve formě a dáme péci.
    Pečeme cca 1 hodinu při teplotě 160-170 °C. Jestli máme štolu upečenou, zkusíme špejlí.

  • 3

    Po vytažení z trouby ji ihned potřeme rozpuštěným máslem, ochuceným rumem a bohatě zacukrujeme, chvilku počkáme, vyklopíme a to samé (máslo s rumem, cukr) uděláme z druhé strany. Štola je výborná, vláčná.

sladkévánoce
  • author Naďa Indruchová

Copyright © 2022 Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno