Ušleháme celá vejce s oběma cukry, přidáme povolený tuk, rum…Opět chvíli třeme, přidáme mouky, ve kterých jsme promíchali prášek do pečiva, dále hrozinky, ořechy a na kousky pokrájené kandované ovoce. Vše důkladně promícháme a až nakonec zapracujeme do těsta tvaroh.
Pečeme ve vánočkové formě, kterou vymažeme sádlem a vysypeme kokosem. Těsto pěkně urovnáme ve formě a dáme péci.
Pečeme cca 1 hodinu při teplotě 160-170 °C. Jestli máme štolu upečenou, zkusíme špejlí.
Po vytažení z trouby ji ihned potřeme rozpuštěným máslem, ochuceným rumem a bohatě zacukrujeme, chvilku počkáme, vyklopíme a to samé (máslo s rumem, cukr) uděláme z druhé strany. Štola je výborná, vláčná.