Den předem si připravíme maso. Zlehka plátky naklepeme, na krajích nařízneme, aby se nám nekroutily. Potřeme olejem (dala jsem olivový) a hojně opepříme čerstvě drceným pepřem nebo pepřovým kořením, do masa vetřeme jehličky rozmarýnu. NESOLÍME. Dáme do uzavíratelné nádoby a vložíme do lednice, ideálně přes noc.
V den D si do pekáčku (který je vhodný i na pečení v troubě) dáme tuk (olej nebo sádlo) a nahrubo nakrájené cibule. Necháme zesklovatět a přidáme nakrouhané zelí. Přilijeme víno a vaříme, dokud zelí nezačne měknout. Poté přidáme jablka i se slupkou, překrájená na osminky a samozřejmě bez jadřinců. Do zelí vmícháme 2 lžíce džemu, do kterého přidáme najemno nastrouhaný zázvor, dále cukr, ocet a sůl. Vaříme dalších cca 5 minut. Zelí ochutnáme a doladíme chutě..
Mezitím si ve druhé pánvi, nejlépe steakové, rozpálíme tuk, vložíme krkovici, kterou těsně před tím osolíme a zprudka restujeme z každé strany 7 minut. Po této době maso potřeme z obou stran zbývajícím džemem a ještě chvilku, ale na mírnějším plameni, opékáme.. asi tak dalších 6 minutek.
Maso přemístíme do kastrolu se zelím. Do pánve, ve které jsme restovali maso, vlijeme decku vína, odmícháme ze dna a boků všechny přípečky a obsah pánve přelijeme přes maso. Pekáč nebo kastrol přikryjeme poklicí a dáme do trouby, předehřáté na 150 °C (horkovzduch).
Pečeme cca 90 minut, nepodléváme už ničím. Asi tak 15 minut před dokončením sundáme poklici a necháme udělat hezkou kůrčičku.