Pokud koupíme saláty prané a vysušené, máme vyhráno. Ne-li, pak si je sami pořádně vypereme a hlavně ještě důkladněji vysušíme, nejlépe v centrifuze na salát, nemáme-li, vysušíme, jak umíme. Vejce uvaříme natvrdo.
Na suché teflonové pánvi vyškvaříme dokřupava na kostičky nakrájenou slaninu. Zálivku prošleháme všechno spolu do krémové konzistence a do rozpuštění se cukru. Balzamikový krém do zálivky nedáváme. Ten můžeme použít až na finální úpravu salátu na talíři.
Do salátových misek rozložíme salát, poklademe na čtvrtiny nakrájeným vejcem, které z mlýnku opepříme, posypeme křupavou slaninou a zalijeme zálivkou. Můžeme pokapat balzamikovým krémem, ale není to nutné.
Zálivku přidáváme až těsně před konzumací, ať máme krásný salát a ne nevzhledné bláto. Jíme jen tak nebo s čerstvým pečivem nebo jako přílohu k masovým minutkám.