Maso v misce promícháme se všemi ingrediencemi, osolíme dle chuti a potřeby, přidáme smetanu, řádně promícháme a necháme v chladnu chvilku odležet.
Mezitím si očistíme papriky, seřízneme jim prdelky a zbavíme je jadýrek. Masovou směsí pak lusky naplníme. Pokud nám směs zbyde a už nemáme papriku, utvoříme v navlhčených dlaních kouličky.
Do pekáčku dáme sádlo, na kostičky nakrájenou cibuli, nasekaná rajčata z plechu a zlehka osolíme. Přidáme naplněné papriky, bobkový list a bazalkové lístky. Papriku pokapeme olivovým olejem a dáme péci do trouby vyhřáté na 180¨. Pečeme cca 40 minut. Během pečení papriky otáčíme.
Když máme hotovo, papriky vyjmeme a udržujeme v teple. V hrnci si rozehřejeme máslo, přidáme cukr a necháme lehce zkaramelizovat. Přidáme protlak a krátce zarestujeme. Rajčatovou směs z trouby přidáme do hrnce (nezapomeneme vyndat bobkový list, bazalku ponecháme), přidáme mouku, zředíme vodou nebo rajčatovou šťávou (džusem) a necháme na mírném plameni za stálého míchání probublávat.
Přidáme strouhaný perník, citronovou šťávu. Doladíme chutě (cukr, sůl…) a doředíme na požadovanou konzistenci. Nakonec tyčovým mixérem rozmixujeme. Můžeme jen tak halabala rustikálně nebo úplně dohladka. Podáváme s rýží, těstovinou nebo knedlíkem.