Registrovat Přihlásit

  • Domů
  • Náhodné
  • Kategorie
  • Profil
  • Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Search in posts
    Search in pages
    recipe
  • Registrovat
  • Přihlásit

Plněná paprika a rajská omáčka


Suroviny

  • Na papriky
  • 400 g vepřové plece (mleté)
  • 2 stroužky česneku
  • špetka sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • čerstvě drcený pepř, sůl
  • 100 ml 12% smetany na vaření
  • Na omáčku
  • 400 g sekaných rajčat v plechovce
  • 115 g rajčatového protlaku
  • 1 cibule
  • 10 lístků čerstvé bazalky
  • 1 lžíce sádla
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 bobkové listy
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • sůl dle chuti
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce strouhaného perníku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • voda nebo rajčatový džus na zředění

Postup

  • 1

    Maso v misce promícháme se všemi ingrediencemi, osolíme dle chuti a potřeby, přidáme smetanu, řádně promícháme a necháme v chladnu chvilku odležet.

  • 2

    Mezitím si očistíme papriky, seřízneme jim prdelky a zbavíme je jadýrek. Masovou směsí pak lusky naplníme. Pokud nám směs zbyde a už nemáme papriku, utvoříme v navlhčených dlaních kouličky.

  • 3

    Do pekáčku dáme sádlo, na kostičky nakrájenou cibuli, nasekaná rajčata z plechu a zlehka osolíme. Přidáme naplněné papriky, bobkový list a bazalkové lístky. Papriku pokapeme olivovým olejem a dáme péci do trouby vyhřáté na 180¨. Pečeme cca 40 minut. Během pečení papriky otáčíme.

  • 4

    Když máme hotovo, papriky vyjmeme a udržujeme v teple. V hrnci si rozehřejeme máslo, přidáme cukr a necháme lehce zkaramelizovat. Přidáme protlak a krátce zarestujeme. Rajčatovou směs z trouby přidáme do hrnce (nezapomeneme vyndat bobkový list, bazalku ponecháme), přidáme mouku, zředíme vodou nebo rajčatovou šťávou (džusem) a necháme na mírném plameni za stálého míchání probublávat.

  • 5

    Přidáme strouhaný perník, citronovou šťávu. Doladíme chutě (cukr, sůl…) a doředíme na požadovanou konzistenci. Nakonec tyčovým mixérem rozmixujeme. Můžeme jen tak halabala rustikálně nebo úplně dohladka. Podáváme s rýží, těstovinou nebo knedlíkem.

Vařená jasmínová rýže

houskové knedlíkyknedlíkymleté masoomáčkarýžetěstovinyvepřové maso
  • author Naďa Indruchová

Copyright © 2022 Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno