Mouku prosejeme, přidáme sůl, cukr, droždí a postupně pak olej a vodu. Můžeme použít domácí pekárnu ( v pořadí tekuté, pak sypké suroviny a program Těsto). Vypracujeme pružné nelepivé těsto, které necháme přikryté utěrkou v teple kynout hodinu.
Z tohoto množství jsem odebrala polovinu a dala zamrazit. Po vykynutí těsto vyválíme dotenka na dvě placky o průměru cca 28 cm. Není potřeba podsypávat pracovní desku či vál. S těstem se velmi dobře pracuje.
Placky přemístíme na plech, který si vysteleme papírem na pečení nebo do speciální formy na pizzu.
V pánvi rozpálíme olej, přidáme na drobné kostičky pokrájenou cibuli, nasekaný česnek a necháme zesklovatět cibuli a rozvonět česnek. Přidáme sekaná rajčata, cukr, sůl a bylinky. Necháme odpařit tekutinu a mícháme, dokud nám omáčka nezhoustne asi 15 minut. Necháme zchladnout.
Na těsto rozetřeme lžíci chladné sugo, přidáme ančovičky, bazalkové lístky a natrhanou mozzarelu.
Pečeme v troubě na 275 °C cca 7 minut.