Maso osolíme a vhněteme do něj ostatní sypké koření.
Necháme 12 hodin v chladu odležet, pak dáme do pekáčku s cibulí, česnekem sádlem, podlijeme trochou vody a zvolna pečeme asi hodinu a půl. Na závěr přidáme teplotu a dopečeme na „kůrčičku“.
Při pečení podléváme a odškrabujeme výpek (šťáva dostane pěkně tmavou barvu).
Do hrnce dáme sádlo, nakrájenou cibuli, zlehka propláchnuté pokrájené zelí, podlijeme vodou, prosypeme kmínem a dusíme do měkka.
Na závěr dochutíme solí a cukrem, přidáme nastrouhanou syrovou bramboru a provaříme.
Část brambor si uvaříme den předem ve slupce.
Syrové brambory oloupeme a najemno nastrouháme.
Vymačkáme z nich vodu, přidáme nakrájenou žemli, sůl, vařené brambory a vejce, promícháme a tvoříme knedlíky, které zavařujeme v osolené vodě asi deset minut.