Registrovat Přihlásit

  • Domů
  • Náhodné
  • Kategorie
  • Profil
  • Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Search in posts
    Search in pages
    recipe
  • Registrovat
  • Přihlásit

Pečená rajčata ve vlastní šťávě


Suroviny

  • rajčata pěkně zralá
  • tymián
  • přírodní hnědý cukr třtinový
  • česnek
  • balzamikový ocet
  • olivový olej
  • množství není uvedeno schválně, protože přijde od každého na jednotlivé rozpůlené rajče

Postup

  • 1

    Troubu si předehřejeme na 150 °C. Plech vymažeme olivovým olejem a poklademe rozpůlenými rajčaty řezem nahoru. Na každou polovinu rajčete přijde – snažíme se přímo na rozkrojené rajče – špetka tymiánu, plátečky česneku, posypat hnědým cukrem (udělá prima karamelovou příchuť!), pokapat balzamikovým octem a olivovým olejem.

  • 2

    Pečeme zvolna nejdříve 150 °C a po 1/2 hodině na 120 °C cca 2 – 3 hodiny podle velikosti rajčat . Po této době se rajčata pěkně scvrknou, ale uvnitř zůstane šťávička. Možná se zdá doba pečení dlouhá, ale celou dobu si nemusíme rajčat všímat.

  • 3

    (Čas pečení je orientační, řídíte se velikostí rajčat a vůní linoucí se z trouby, nesmí se připalovat-pečeme zvolna!). (Dělala jsem 2x – velká rajčata 3,5 hod. + malá cherry rajčátka 2,5 hod.) Kdo chce mít rajčata úplně usušená, musel by je péct cca 6 hod.

  • Varianty uskladnění
  • 1

    Sklenice vypláchneme vařící vodou a necháme vysušit v troubě zapnuté na 140 °C po dobu 10 min. Ještě horká rajčata natlačíme do sklenic, dobře zavíčkujeme, horké obrátíme dnem vzhůru a vychladlé uskladníme v chladu a temnu.
    Sklenice naplníme, zavíčkujeme a sterilujeme 10 min. na 80 °C. Dále postup stejný.

pečivorajčatazavařenina
  • author Naďa Indruchová

Copyright © 2022 Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno