Registrovat Přihlásit

  • Domů
  • Náhodné
  • Kategorie
  • Profil
  • Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Search in posts
    Search in pages
    recipe
  • Registrovat
  • Přihlásit

Mikulášská roláda


Suroviny

  • Na roládu
  • 6 vajec
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíce Solamylu
  • 6 lžic krupicového cukru
  • 40 g kakaa
  • lžička kypřícího prášku do pečiva
  • špetička soli
  • Na náplň
  • 200 ml mléka
  • 120 g kokosu
  • 60 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 2 lžíce Božkova (rumíčku, samozřejmě)
  • lžíce meruňkové marmelády

Postup

  • 1

    Bílky s cukrem a špetičkou soli vyšleháme do pevného sněhu. Vše ostatní smícháme v misce a dvakrát prosejeme. Do bílkového snížku uvrhneme postupně žloutky a vyšleháme. Poté něžně, s láskou a péčí vmícháme to sypké a 2x proseté. Nezapomene si předehřát troubu na 200 °C, horní + spodní ohřev s ventilátorem.

  • 2

    Na plech, ten normální, nízký, dáme pečící papír a těsto s pomocí stěrky rozetřeme na ten papír. Hezky, od rohu do rohu, zleva doprava, od východu na západ. Tak, teď to dáme do předehřáté trouby, natáhneme „minutku“ a pečeme cca 5 – 7 minut.
    Horký plát překlopíme na navlhčenou utěrku a i s ní zavineme.

  • Náplň
  • 1

    mléko nalijeme do rendlíku a přivedeme k bodu varu. Kokos s moukou si promícháme v misce a přidáme do vroucího mléka. Vznikne nám hustá kaše, do které hned dáme máslo, ale už nevaříme.

  • 2

    Po rozpuštění másla přidáme cukr, promícháme a odstavíme do chladna. Po zchladnutí přidáme rum. Chladnou roládu opatrně rozvineme, potřeme slabou vrstvou marmelády.

  • 3

    Pokud je příliš tuhá (ta marmeláda), přidáme trochu rumu nebo vody. Pak naneseme kokosový krém, trochu si necháme na finální pomazání a něžně zavineme. No, a máme hotovo.

  • 4

    Roládu necháme ztuhnout, my si dáme kávičku a budeme čekat čerty, anděly nebo Mikuláše. Každý podle zásluh.

roládasladkévánoce
  • author Naďa Indruchová

Copyright © 2022 Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno