Registrovat Přihlásit

  • Domů
  • Náhodné
  • Kategorie
  • Profil
  • Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Search in posts
    Search in pages
    recipe
  • Registrovat
  • Přihlásit

Medová karotka s kuskusem


Suroviny

  • Na karotku (mrkev)
  • 3 - 4 mrkve
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 300 ml pomerančové šťávy (100% juice)
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • hvězdička badyánu
  • lžíce octa
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • Na kuskus
  • hrnek kuskusu (objem hrnku 250 ml)
  • hrst rozinek
  • lžíce olivového oleje
  • lžíce čerstvě mačkané citronové nebo limetkové šťávy
  • lžička drceného římského kmínu
  • 2 hrnky zeleninového nebo kuřecího vývaru (i gelový bujon, nemáme-li svůj domácí vývar)
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • čerstvý koriandr nebo plocholistá petržel

Postup

  • Mrkev
  • 1

    Omyté a oloupané mrkve překrájíme po celé délce na čtvrtky. Je-li mrkev příliš velká, rozkrojíme ji nejdříve příčně napolovic. Cukr necháme rozpustit v pánvi a ve vzniklém karamelu obalíme překrájené mrkvičky. Pozor na přepálení cukru..

  • 2

    Zalijeme pomerančovou šťávou a necháme krátce, cca 2 minutky, odpařit. Přidáme badyán, na droboučké kostičky nakrájený, a pochopitelně oloupaný, zázvor, ocet, sůl a pepř.

  • 3

    Vaříme na středním plameni cca 15 minut. Mrkev by měla být měkká tak akorát al dente. Máme-li šťávy hodně, mrkvičky vyjmeme a tekutinu varem zredukujeme do medové konzistence.

  • Kuskus
  • 1

    Do mísy nasypeme kuskus, přidáme olej, citronovou nebo limetkovou šťávu, drcený římský kmín, sůl, pepř. Promícháme a přelijeme vroucím vývarem.

  • 2

    Necháme cca 10 minut nabobtnat, dokud kuskus nevstřebá všechnu tekutinu. Poté dvěma vidličkami kuskus zlehka načechráme a máme v podstatě hotovo.
    Na talířích podáváme s výbornou medovou šťávičkou a celé posypeme koriandrovými nebo petrželkovými lístky.

kuskusmrkevpřílohasladké
  • author Naďa Indruchová

Copyright © 2022 Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno