Filet zbavíme kůže (kdo chce, ponechá), posypeme citronovým pepřem, dáme do misky a zalejeme pomerančovou šťávou. V chladu marinujeme minimálně hodinu. V pánvi si rozpálíme olej i máslo.
Lososa vyjmeme z marinády, řádně papírovou utěrkou osušíme, osolíme (nešetříme) a vložíme do pánve. Z obou stran opékáme celkem 10 minut
Oloupanou cibuli nakrájíme na osminky, neoloupanou cuketu na půlkolečka, oškrábanou mrken na nudličky. V pánvi rozpálíme olej, přihodíme mrkev, cibuli, vsypeme cuk, trochu osolíme a 7 minut restujeme.
Pak přidáme cuketu a restujeme dalších 5 minut. Přidáme pomerančovou šťávu, balzamikový ocet a necháme chvilku probublat. Doladíme chutě. Podáváme společně s lososem.
Můžeme zakápnout balzamikovým kréme dle vlastního výběru. Vhodnou přílohou je bulgur, kuskus… tady je quinoa s konopným semínkem.