Troubu předehřejeme na 200 °C. Kuřecí maso osolíme, opepříme a poprášíme paprikou. Brambory omyjeme, osušíme, větší překrojíme a osolíme.
Do většího pekáče dáme olivový olej, rozmístíme maso, brambory a neoloupané stroužky česneku, které jen „popučíme“ plochou stranou nože nebo dlaní.
Půlkou citronu pokapeme kuře i brambory, druhou půlku překrájíme a přidáme do pekáče. Pečeme cca půl hodiny, pak podlijeme vývarem a průběžně během dalšího pečení podléváme. Můžeme přidat i trochu bílého suchého vína.
Cuketu nakrájíme na kostky, chilli papričku, zbavenou semínek, nadrobno.
Asi 15 minut před dopečením kuřete vhodíme cuketu a papričku do pekáče. Úplně na závěr přidáme natrhané bazalkové listy.
Já si to ještě vylepšila karamelizovanou cibulí: tři velké oloupané cibule jsem nakrájela na osminky, vhodila do woku s kapkou olivového oleje, nasypala trochu třtinového cukru, osolila a zastříkla rýžovým octem. Nechala zkaramelizovat, odpařit ocet.