Na části sádla zpěníme jednu cibuli a přidáme sušené houby, které jsme si na hodinu namočili do vody, dochutíme solí, kmínem a pepřem, necháme vystydnout a vmícháme do mletého masa, kam přidáme sůl, vejce, pepř, kmín, česnek, muškátový oříšek a strouhanku dle potřeby.
Plátky masa osolíme, opepříme, naplníme fáší, rolky svineme, zprudka opečeme a pak je dáme na základ ze sádla a cibule, který jsme si připravili v pekáčku. Vše podlijeme vývarem, dochutíme kořením (nové koření pepř, bobkový list), přidáme čerstvé nebo mražené houby a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut.
Závitky pak vyjmeme, omáčku přelijeme do hrnce, zahustíme jíškou z hladké mouky, kterou jsme udělali na sucho v tlustostěnné pánvi.
Provaříme a na závěr dochutíme citronem, případně solí a pepřem (chuť omáčky má být příjemně navinulá).
Knedlíky připravíme tak, že v míse smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme ostatní suroviny včetně soli a na závěr pokrájenou žemli. Těsto, které nám vzniklo, důkladně propracujeme, vytvoříme dvě šišky knedlíků, které zavařujeme v osolené vroucí vodě asi dvacet minut.