Kuře očistíme, naporcujeme, omyjeme, vysušíme, osolíme, opepříme a zprudka opečeme ze všech stran na sádle.
Pak jej vyjmeme a do hrnce dáme nakrájenou cibuli,špek, přidáme sádlo a na drobno nakrájenou kapii. Pak lžičku protlaku, trochu cukru, sypkou papriku, zarestujeme, podlijeme vývarem, základem přelijeme kuře a vše pečeme na střední stupeň asi padesát minut.
Nakonec maso vyjmeme, omáčku rozkutrujeme, přidáme hladkou mouku rozmíchanou v troše vody a důkladně provaříme. Na závěr přilejeme smetanu a dochutíme citronem a cukrem.
Obě mouky smícháme v míse. Do důlku nadrobíme droždí, přidáme trochu cukru a necháme vzejít kvásek. Pak přidáváme ostatní suroviny, které by měly mít pokojovou teplotu. Nakonec vmícháme pokrájenou žemli a kapii. (těsto před přidáním žemle by mělo být řidší konzistence.
Propracujeme, necháme na teplém místě kynout. Pak vytvoříme dvě šišky, které necháme deset minut odpočinout a pak zavařujeme ve vroucí, osolené vodě asi 25 minut.