Registrovat Přihlásit

  • Domů
  • Náhodné
  • Kategorie
  • Profil
  • Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Search in posts
    Search in pages
    recipe
  • Registrovat
  • Přihlásit

Králík na másle pečený rozmarýnem voněný a červené zelí


Suroviny

  • Na králíka
  • naporcovaný, dekapitovaný (bez hlavy ) králík
  • 4 snítky rozmarýnu
  • mořská sůl
  • 2 lžíce oleje
  • 100 g másla (nejlépe domácího)
  • 1 - 2 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • Na zelí
  • malá hlávka červeného zelí
  • 100 g voňavého, uzeného špeku
  • 2 menší cibule
  • 1 větší brambor
  • 4 lžíce krystalového cukru
  • 2 lžíce octa (Bzeneckého)
  • sůl a voda dle potřeby

Postup

  • 1

    Naporcovaného králíka omyjeme a osušíme. Rozmarýn otrháme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Králičí porce osolíme a vetřeme do nich česnek a jehličky rozmarýnu. Zakápneme olejem a dáme do uzavíratelné nádoby spinkat do lednice.

  • 2

    V den D dáme do pekáčku máslo, na plátky nebo proužky pokrájený špek, cibuli na půl nebo kolečka a králičí díly. Přikryjeme poklicí a dáme do trouby vyhřáté na 200 °C. Po asi půlhodince podlijeme trochou horké vody a opět přiklopíme.

  • 3

    Pečeme doměkka cca 2 hoďky, na posledních 20 minut odryjeme pokličku, ať má masko hezkou barvičku. Sosík nesmí být příliš vodnatý. Je-li tomu tak, necháme na sporáku varem zredukovat.

  • Zelí
  • 1

    Zelí pokrájíme ručně nebo v robotu na slim nudličky. Do rendlíku dáme na kostičky nakrájený špek a vyškvaříme do voňava. Pak přihodíme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme nudličky zelí, přilijeme asi 2 dc vody, osolíme, ocukrujeme, ooctujeme a dusíme doměkka.

  • 2

    Ke konci dušení přidáme najemno nastrouhaný brambor a necháme na mírném plameni provařit. Podle chutí dosolíme. Přidáme cukr a ocet podle chuti. Zelí by mělo býti spíše sladší.
    Podáváme s jakýmkoliv knedlíkem.

bramborové knedlíkyhouskové knedlíkyknedlíkykráličí masozelí
  • author Naďa Indruchová
  • Doba přípravy: 1 hod
  • Doba vaření: 2 hod
  • Počet porcí: 4-6

Copyright © 2022 Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno