Registrovat Přihlásit

  • Domů
  • Náhodné
  • Kategorie
  • Profil
  • Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Search in posts
    Search in pages
    recipe
  • Registrovat
  • Přihlásit

Jablkovo-mandlový koláč


Suroviny

  • Těsto
  • 220 g hladké mouky
  • 50 g pomletých mandlí
  • 170 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • dřeň z jednoho vanilkového lusku
  • špetka soli
  • šťáva z 1/2 citronu
  • Náplň
  • 4 velká jablka
  • 5 lžic kvalitního lesního medu
  • mletá skořice
  • rum
  • mandlové lupínky
  • šťáva z 1/2 citronu

Postup

  • 1

    Z uvedených surovin na těsto vypracujeme tuhé těsto. Je-li tuhé až moc, povolíme jej 1-2 lžícemi mléka. Uložíme do mikrotenového sáčku a necháme 30 minut v ledničce.

  • 2

    Jablka oloupeme, odjadřincujeme a nakrájíme na malé kostičky. Pokapeme citronovou šťávou. Těsto namačkáme do koláčové formy (průměr 25 cm), část (cca 1/3) si necháme stranou na vykrajování ozdůbek.

  • 3

    Na těsto rozložíme jablka, zakapeme medem, rumem, poprášíme skořicí a pohážeme mandličkovými lupínky. Z odloženého těsta vykrájíme libovolné tvary a umístíme nahoru. Dáme péci do trouby rozehřáté na 170 °C a pečeme cca 40 minut. Pak bohatě pocukrujeme a můžeme baštit.

jablkakoláčmoučníksladké
  • author Naďa Indruchová

Copyright © 2022 Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno