Maso kuchyňsky upravíme, opláchneme, osušíme, překrájíme na kostky 3×3 cm. Dáme do misky, přidáme koření (vyjma soli), olej a pořádně vpracujeme rukama do masa. Přiklopíme a necháme přes noc v lednici.
Slaninu nakrájíme na kostičky a necháme vyškvařit. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zezlátnout. Pak přidáme maso, osolíme a necháme restovat cca 10 minut. Podlijeme vývarem a dusíme doměkka.
Podle potřeby přiléváme vodu nebo vývar. Chceme-li šťávu hustější, přidáme trochu zátřepky nebo hotovou jíšku Tmavá (Knorr).
Mrkev nakrájíme na hranolky a dáme vařit do osolené vody. Vaříme na skus cca 15 minut.
Sádlo a máslo rozehřejeme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku, kterou zředíme vodou z mrkve (uvařenou mrkev scedíme a vodu uchováme). Na mírném plameni necháme provařit mrkev s jíškou, přidáme cukr, citronovou šťávu, bílý mletý pepř a případně sůl.
Doředíme vodou z mrkve na požadovanou konzistenci. Úplně na závěr přidáme mražený hrášek a jenom krátce prohřejeme. Podáváme s dušeným masem a vařenými brambory.