Registrovat Přihlásit

  • Domů
  • Náhodné
  • Kategorie
  • Profil
  • Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Search in posts
    Search in pages
    recipe
  • Registrovat
  • Přihlásit

Gazdovská jehla, bramborový knedlík z horkých brambor, dušené zelí


Suroviny

  • 300 gramů gazdovské slaniny (může být anglická slanina)
  • 300 gramů prorostlé vepřové krkovice
  • grilovací koření (tatranská směs)
  • 4 cibule
  • sádlo
  • olej
  • Na knedlíky
  • 600 gramů brambor
  • 200 gramů dětské krupičky
  • 1 vejce
  • sůl
  • trochu prášku do pečiva
  • plocholistá petržel
  • Na zelí
  • 1 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 500 gramů kysaného zelí
  • sůl, kmín, cukr
  • syrová brambora

Postup

  • 1

    Maso si okořeníme směsí a dáme ho se slaninou, kterou jsme si nakrájeli na kousky, do mísy s trochou oleje na několik hodin naložit. Cibuli nakrájíme na větší klínky.

  • 2

    Na jehlu napichujeme střídavě cibuli, slaninu a maso. Do pekáčku nakrájíme zbylou cibuli a slaninu, podlijeme trochou vývarem a pečeme špízy ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut.

  • 3

    Podléváme výpekem, který odškrabáváme ze stěn pekáčku.

  • Knedlíky
  • 1

    Brambory omyjeme, oloupeme, nakrájíme a vaříme v trochu osolené vodě do měkka. Pak je slijeme, důkladně rozšťoucháme, přesuneme na vál, necháme trochu zastydnout a pak přidáme sůl, krupičku a vejce. Mezitím si dáme vařit vodu.

  • 2

    Tvoříme středně velké knedlíky, které zavařujeme asi deset minut.

  • 3

    Po vyjmutí je propícháme a obalíme v nasekané petrželce. Je to velmi rychlé a chutné.

  • Zelí
  • 1

    Na sádle zpěníme cibuli, přidáme propláchnuté zelí (použil jsem své vlastní, do které přidávám i strouhanou mrkev a papriku), dusíme deset minut, pak dochutíme solí, cukrem a zahustíme nastrouhaným bramborem.

Podáváme s bramborovým knedlíkem

Bramborové knedlíky

bramborové knedlíkyšpízvepřové masozelí
  • author Tomáš Mika
  • Počet porcí: 4

Copyright © 2022 Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno