Cuketu omyjeme, osušíme a nakrájíme na cca 3 mm plátky. V pánvi si rozpálíme olej a cuketky postupně (naráz se do pánve nevejdou.. aspoň do mojí teda ne) z obou stran osmažíme, zhruba 3 až 5 minut. Vyjmeme, pár koleček si odložíme na finále. Ve výpeku po cuketách osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli, jen chvilku… dosklovata.
Brambory oškrábeme a nakrájíme na kostičky, propláchneme vodou a dáme do hrnce, ve kterém pak budeme polévku vařit. K bramborám přidáme restovanou cibuli, zalijeme vše zeleninovým vývarem (gelovým bujónem), uvedeme do varu a přidáme tu restovanou cuketu. Vaříme doměkka, cca 15 minut.
Poté měkkou zeleninu ve vývaru rozmixujeme tyčovým nebo jiným mixérem dohladka. Přidáme smetanu, prolisovaný česnek, sůl, pepř, koriandr a dochutíme citronovou šťávou. Bohatě stačí z půlky citronu. Nebo každý podle vlastní chuti. V originále je uvedena šťáva ze dvou citronů, což mi přijde hodně moc to už by byla, alespoň dle mého, polévka citrónová. Necháme ještě krátce projít varem.
Na pánvi, ve které jsme restovali cibuli, osmažíme nyní na kostičky pokrájenou slaninu. A hezky dokřupava. Na talířích zdobíme odloženou cuketou, slaninovými škvarečky a oblíbenými bylinkami. Kdo chce, může strouhnout i citronovou kůru.