Brambory uvaříme i se slupkou do měkka, necháme vychladnout, oloupeme a najemno nastrouháme nebo prolisujeme lisem na brambory.
Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme 2 lžíce (z celkového množství) nastrouhaných brambor, vejce, sůl a vodu a vypracujeme hladké, pružné a nelepivé těsto. Necháme 15 minut odpočinout.
Do misky dáme změklé máslo, brynzu a nastrouhané brambory. Osolíme, přidáme pepř. Slaninu nakrájíme na kostičky a vyškvaříme.
Těsto si rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme na tenký plát. Vhodnou sklenicí nebo vykrajovátkem na pirohy vykrajujeme kolečka, doprostřed každého dáme kuličku brynzové náplně, kraje důkladně uzavřeme.
Osolenou vodu uvedeme k varu, vložíme pirohy a od doby, kdy vyplavou k hladině, vaříme 7 minut. Vybereme děrovanou lžící a v míse polejeme tukem z vyškvařené slaniny, aby se nám neslepily k sobě.
Na talířích pohážeme vyškvařenou slaninou a přidáme kopeček zakysané smetany.