Registrovat Přihlásit

  • Domů
  • Náhodné
  • Kategorie
  • Profil
  • Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Search in posts
    Search in pages
    recipe
  • Registrovat
  • Přihlásit

Bratislavský koláč s rybízovo-ořechovou náplní


Suroviny

  • Na těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 lžíce jedlé sody
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 250 g Hery nebo másla
  • 2 vejce
  • 20 g droždí
  • špetka soli
  • Na náplň
  • 300 g rybízové marmelády
  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 200 g moučkového cukru
  • 100 ml rumu
  • Na dozdobení
  • tmavá čokoládová poleva Dr. Oetker
  • 50 g nahrubo nasekaných ořechů ( vlašské, lískové... )

Postup

  • 1

    Na vál prosijeme mouku, přidáme všechny ingredience určené na těsto a vypracujeme hladké pružné těsto, které si rozdělíme na tři stejné díly. Plech ( 35 x 25 cm ) vysteleme pečícím papírem. Každý jednotlivý díl těsta vyválíme na velikost plechu.

  • 2

    První placku přeneseme na plech a dáme na ni polovinu marmelády. Mleté vlašské ořechy promícháme s cukrem a polovinu této směsi nasypeme na marmeládu. Zakápneme polovinou rumu. Přeneseme druhý plát těsta a postup s náplněmi opakujeme.

  • 3

    Navrch položíme poslední placku a necháme hodinu kynout v teplé místnosti. Těsto špejlí na několika místech popícháme až na dno. Troubu si předehřejeme na 180 st. a pečeme 30 – 40 minut. Plech necháme na mřížce vychladnout.

  • 4

    Poté přestříkáme čokopolevou a pohážeme nahrubo sekanými ořechy. Moučník je lepší na druhý den, kdy krásně zvláční a všechny chutě se rozleží a propojí.

koláčmoučníkořechyřezysladkéslovenskásvětová kuchyně
  • author Naďa Indruchová

Copyright © 2022 Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno