Registrovat Přihlásit

  • Domů
  • Náhodné
  • Kategorie
  • Profil
  • Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Search in posts
    Search in pages
    recipe
  • Registrovat
  • Přihlásit

Bavorské vdolky


Suroviny

  • 1/2 lžičky citron. kůry
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1-2 vanilkové cukry
  • 20 g droždí
  • jahodový džem na ozdobení
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 250 ml vlažného mléka
  • 500 g polohrubé mouky
  • olej na smažení
  • 2 lžíce rumu
  • 1/2 lžičky soli
  • tvaroh (polotučný) na ozdobení
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • 1-2 zakysané smetany na ozdobení

Postup

  • 1

    Začnete tím, že si uděláte kvásek: v misce rozetřete droždí s trochou cukru, přidejte polovinu mléka, vrchovatou lžíci mouky, promíchejte, dejte do tepla a 10 minut počkejte.

  • 2

    Máslo utřete se zbývajícím cukrem do světlé pěny, přidejte vejce a žloutek a prošlehejte metličkou. Přilijte napěněný kvásek, rum, sůl a kůru z citronu. Postupně přidávejte mouku a zbylé mléko – výsledkem by mělo být nepříliš tuhé těsto. To vařečkou dál propracovávejte, aby bylo krásně hladké, vláčné a na povrchu se tvořily puchýřky.

  • 3

    Pak ho zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě tři čtvrtě hodiny kynout. Po vykynutí rozválejte na plát silný půl až 1 cm. Skleničkou krouživým pohybem vykrajujte kolečka. Ta nechte pod utěrkou ještě 20 minut kynout.

  • 4

    V hrnci rozehřejte větší množství oleje (vdolečky musí plavat), a když je dost horký, udělejte druhým koncem skleničky do koleček důlek a vhoďte je do oleje, a to důlkem ke dnu. Až začnou vdolky kolem krajů zlátnout, otočte je a smažte z druhé strany. Vdolečky dávejte na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk.

  • 5

    Nakonec vdolky ozdobte – do důlku dejte lžičku džemu, na něj vrchovatou lžíci zakysané smetany smíchané s tvarohem a vanilkovým cukrem a posypte strouhaným tvarohem.

německásladkésmaženéšvestkysvětová kuchyně
  • author Naďa Indruchová

Copyright © 2022 Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno